ماوراي صوت - آثار بيولوژيكي امواج ماوراي صوت
امواج فراصوت و تأثير آن بر روي انسان و اثرات بيولوژيكي آن بر روي حيوانات، گياهان و محيط
دفتر مركزي انتشارات بوم سازه (سيويليكا): تهران، بزرگراه جلال آل احمد، بين خيابان كارگر و بزرگراه چمران، كوچه پروانه، پلاك ۴، ساختمان چمران، طبقه ۴، واحد ۳۱. تمامي خدمات پايگاه سيويليكا ، حسب مورد داراي مجوزهاي لازم از مراجع مربوطه مي باشند و فعاليت هاي اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است. تلفن: ۸۸۰۰۸۰۴۴ ، ۸۸۳۳۵۴۵۰ ، ۸۸۳۳۵۴۵۱ ، ۸۸۳۳۵۴۵۲ - كد پستي: ۱۴۳۹۹۱۴۱۵۳.
تاثير امواج فرا صوتي و ميدان مغناطيسي بر عملكرد و اجزاي عملكرد گياه دارويي زنيان در شرايط مزرعه
با توجه به مشكل بودن جوانه زني، خروج گياهچه و حساس بودن گياهچهها به سله بستن خاك، تيمار بذور گياه زنيان با امواج فراصوتي و ميدان مغناطيسي بهجوانهزني بهتر بذور و استقرار گياهچه كمك ميكند و همچنين عملكرد كمي و كيفي گياهان (در اين گياه خاص، افزايش ميزان و كيفيت اسانس) افزايش، و در نهايت مصرف آب و نهادههاي شيميايي كاهش مييابد. براي تعيين عملكرد بيولوژيكي ابتدا بوتههايي كه عملكرد دانه آنها تعيين شده بود، توزين گرديد و سپس به آزمايشگاه منتقل و در آون با حرارت 70 درجه سانتيگراد خشك گرديد و بعد وزن خشك كل بوتهها بر حسب گرم در مترمربع محاسبه و از مجموع آن با عملكرد دانه، عملكرد بيولوژيكي حاصل شد.
بدليل تاثير مثبت امواج فراصوتي و ميدان مغناطيسي بر ساير اجزاي عملكرد ( تعداد چتر در بوته، تعداد چترك در چتر و تعداد دانه در چترك ) و با توجه به رابطه عكس ساير اجزاي عملكرد با وزن هزار دانه، تاثير اين دو تيمار بر وزن هزار دانه كاهشي بوده است. به اين ترتيب در اثر تيمار با امواج فراصوتي نفوذ پذيري پوسته جو نسبت به آب افزايش مييابد كه نتيجه آن افزايش حجم دانه است و آب به راحتي و در حجم بيشتري در اختيار دانه قرار ميگيرد در نهايت جوانهزني بهتر، سريعتر و بيشتر صورت ميگيرد. در برخي پژوهشها اشاره شدهاست كه تحتتاثير ميدان مغناطيسي هم مقدار و هم نوسانات راديكالهاي آزاد افزايش مييابد ميدان مغناطيسي باعث جفت شدن راديكالهاي آزاد و افزايش راديكالهاي آزاد اكسيژن در سلولهاي زنده ميشود.
تحت تاثير امواج فراصوتي به دليل توليد حرارت تغييرات بيوشيميايي زيادي در بافتها ايجاد ميشود از جمله بالا رفتن سرعت واكنشهاي شيميايي، افزايش سرعت انتشار مواد، شكسته شدن مواد مثل آنزيمها و از بين رفتن ميكروارگانيسمها. براي تعيين عملكرد نهايي دانه در هر كرت پس از حذف اثرات حاشيه در مساحتي معادل يك متر مربع و به منظور جلوگيري از ريزش دانه، دانههاي رسيده را برداشت و در پايان پس از بوجاري آنها عملكرد دانه در واحد سطح تعيين گرديد (تعداد و وزن دانه). از كليه اعضاي گروه زراعت دانشگاه كشاورزي و منابع طبيعي رامين و گروه فيزيك دانشكده علوم كه در انجام اين پژوهش نهايت همكاري را داشتند و همچنين از اساتيد عزيزم آقايان دكتر اسفنديار فاتح و دكتر موسوي، كمال سپاس را دارم.
برچسب: ،