دلتاس دلتاس .

دلتاس

عكسهاي هوايي - انواع عكسهاي هوايي

عكاسي هوايي چيست؟ Aerial Photography

آزمايش دوم: دو انگشت اشاره خود را در جلو (25 سانتيمتر) چشم قرار داده و به تدريج آن‌ها رو بهم نزديك كنيد در حالي كه سعي مي‌شود با چشم راست به انگشت اشاره دست راست و با چشم چپ به انگشت اشاره دست چپ نگاه كنيم به تدريج كه انگشتان بهم نزديك مي‌شوند و قبل از اين كه عملاً بهم برسند اين احساس حاصل مي‌شود كه انگشتان بر روي يكديگر قرار گرفته‌اند در حالي كه عملاً در اين مرحله هنوز چند سانتيمتر فاصله بين اين دو وجود دارد. يكي از تصاوير با 45 درجه زاويه نسبت به افق پلاريزه مي‌شود و فقط مي‌تواند با عدسي مشاهده گردد كه داراي نور پلاريزه 45 درجه‌اي ولي برعكس باشد و ديگري داراي زاويه 90 درجه نسبت به اولي است كه مي‌تواند از درون عدسي برعكس عدسي اول ديده شود؛ لذا با ايجاد دو تصوير جداگانه از يك صحنه و استفاده از اين روش در مركز بينايي، باعث عمق سه بعدي مي‌گردد.

به عبارت بهتر، پرتوهايي كه نقاط روي سطح زمين را بر روي سطح يك نقشه تصوير مي‌كنند موازي يكديگر بوده و در نتيجه تصوير حاصل به يك نسبت مشخص كوچك مي‌شود؛ ولي عكس‌هوايي يك تصوير مركزي است و پرتوهايي كه نقاط روي سطح زمين را بر روي فيلم دوربين تصوير مي‌كنند همگي از يك نقطه به نام مركز تصوير (مركز پرسپكتيو) عبور مي‌كنند. مكانسيم برجسته بيني (درك عمق و فاصله) در انسان هر چشم يك تصوير با يك زاويه را جداگانه مشاهده و هر دو در مغز انسان تشكيل يك تصوير كامل را داده كه به اين ترتيب ممكن است به كيفيت اجسام، فاصله، عمق و اندازه آن‌ها پي برد و محاسبات لازم را انجام داد.

بطور كلي از تمامي مناطق كشور عكس‌هاي هوايي در مقياس‌هاي پنجاه و پنج هزارم مربوط به دهه 30 هجري شمسي، بيست هزارم مربوط به دهه چهل و چهل هزارم مربوط به دهه هفتاد و همچنين عكس‌هاي هوايي ده‌هزارم يا پنج هزارم از اكثر شهرهاي كشور موجود مي‌باشد. اصول برجسته بيني در عكس هوايي يك از تفاوت‌هاي اصلي عكس‌هاي هوايي كه به منظور تفسير و تهيه نقشه برداشته مي‌شود با عكس‌هاي معمولي، امكان برجسته‌بيني يعني تشخيص بعد سوم (اختلاف ارتفاع) از روي آن‌ها و با كمك وسائل برجسته‌بيني مي‌باشد. معمولاً عكس‌هاي هوائي به‌طور متوسط داراي 60 درصد پوشش مشترك پشت سر هم و عكس‌هاي هر نوار (مسير پرواز هواپيما)كه با نوار مجاور داراي پوشش مشترك جانبي 30 درصد مي‌باشد كه پوشش مشترك اولي امكان برجسته‌بيني را به يك جفت عكس پشت سر هم مي‌دهد.

 

معرفي عكس هاي هوايي با مقياس و كيفيت هاي متفاوت – ژئوماتيكا

اين عكس ها با توجه به نوع دوربين عكسبرداري مورد استفاده در هواپيما ، ارتفاع پرواز و همينطور ساير تكنولوژي هاي پروازي ميتواند به دقت و مقياس هاي مختلفي ارائه شود كه در اين مطلب قصد داريم به معرفي متداول ترين عكس هاي موجود بپردازيم. عكس هاي آنالوگ هوايي موجود در سازمان نقشه برداري و سازمان جغرافيايي ارتش با مقياس و كيفيت هاي متفاوتي عرضه ميشوند. به عنوان مثال مقياس 1:10000 نشاندهنده اين است كه هر ميلي متر روي نقشه برابر با 10000 ميلي متر و يا 10 متر بر روي زمين است. قبل از اين معرفي توضيحات ساده در خصوص مقياس ارائه ميشود كه دانستن آن براي عموم خالي از لطف نيست. عكس هاي هوايي آنالوگ در مقياس هاي 1:3000 (بالاترين دقت) تا 1:60000 (پايين ترين دقت) اخذ شده است.

مقياس نشاندهنده اين است كه هر طول مشخصي بر روي عكس معادل چه طولي بر روي زمين است.

خريد عكس هوايي و دريافت نقشه هوايي تمام سالهاي سازمان نقشه برداري و جغرافيايي نيروهاي مسلح،منابع طبيعي و اصلاحات ارضي كشور

اما در حالت كلي اگر بيان شود نقشه هوايي بيشتر براي پروژه هاي مهندسي استفاده مي شود و داده هاي قابل استخراج در آن بيشتر مناسب پروژه ها  مهندسي و عمراني از جمله راهسازي است و كاداستر است، درحالي كه عكس يك ديتا خام و كلي است و شما ميتوانيد اطلاعات مورد نياز مختلفي را از آن استخراج كنيد كه بيشتر براي امور كارشناسي و دادگاه عكس هوايي بسيار مناسب تر است. اما به هر منبعي نمي توان اعتماد كرد! ديده مي شود در بحث نقشه برداري هوايي اراضي كشاورزي تقلب هاي متعددي صورت گرفته است براي مثال افراد سودجو كه فقط به دنبال منافع خود هستند اقدام به جعل اطلاعات مربوط به منابع طبيعي و اصلاحات ارضي مخصوصا در خصوص اراضي روستايي كرده اند تا بتوانند به افراد و متاقضيان كه دچار اين مشكل شده اند با قيمت بالا بفروشند.

در اين مقاله با ارائه يك راهكار ساده كه همان خريد عكس هوايي قديمي كه يكي از محصولات نقشه برداري است؛ ياد ميگيريد كه چگونه به راحتي، در تمامي مراجع قضايي از حق قانوني خود به وسيله دريافت نقشه هوايي قديمي (پركاربردترين هاي آنها، نقشه هاي هوايي سال هاي مختلف و عكس هوايي سال 1340و 1342) ، دفاع كنيد. آيا تا حالا در مورد عكس هوايي و نقشه هوايي قديمي چيزي شنيده ايد؟ آيا تا كنون شنيده ايد كه منابع طبيعي، شهرداري و يا يكي ديگر از ارگان هاي مشابه، مالكيت زمين يكي را نقض كرده اند و سعي در مالكيت آن را داشته باشند؟ يا به شيوه اي سعي در تخريب بنيان دارايي شما به بهانه تملك غير قانوني داشته باشند؟.

در ايران عزيزمان اين تصاوير كه از سال 1334 شروع به عكس برداري شده است تا دهه 80، به صورت آنالوگ مي باشد و از دوربين ها و سيستم هاي آنالوگ استفاده شده است، اما با پيشرفت در سيستم فتوگرامتري در دهه 90 اين داده ها با دوربين هاي التراكم ديجيتالي برداشت شد. مرز زمين ها كاملا در اين داده هوايي مشخص است به همين خاطر يكي از كاربرد هاي گسترده آن در حل اختلافات برسر مرز زمين ها مي باشد، از آنجا كه اكثر سند ملك ها در دهه 40 تهيه شده است عكس هوايي سال 1346 گزينه مناسب و با كيفيتي در اين موضوع است. همان طور كه مي دانيد تهيه عكس هوايي ديجيتالي از سازمان جغرافيايي كشور براي افراد عادي ممكن نيست و شركت ها و كارشناسان امكان تهيه اين تصاوير را دارند همين خاطر يكي از خدمات ما خريد نقشه از سازمان جغرافيايي نيروهاي مسلح است.

 

انواع عكس برداري هوايي

مشابه  تصوير  موازي  است ، با اين تفاوت كه خطوط به وجودآورنده تصوير ،برسطح. ب: عكس  هاي  هويي  خيلي  مايل ، تمايل محور دوربين عكس برداري زياد بوده به. عكس هاي هوايي قائم: محور دوربين عمود بر سطح زمين است و يا به عبارتي صفحه. اگر  خطوطي  كه  نقاط يك جسم را بر روي صفحه تصوير منعكس مي نماينداز نقطه. الف: عكس  هاي هوايي كمي  مايل ،محور دوربين عكس برداري با خط قائم بر سطح. وقتي خطوطي كه نقاط يك جسم را بر روي يك صفحه تصويرمي كنند موازي يكديگر. زمين تشكيل زاويه داده ،ولي افق در اين عكس ها ديده نميشود.

منبع


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱ بهمن ۱۴۰۰ساعت: ۰۱:۳۳:۲۹ توسط:ستار يكتا موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :