دلتاس دلتاس .

دلتاس

عماره بن وليد - عماره بن وليد بن مغيره

سازمان ثبت احوال كشور-ستاد اقامه نماز - namaz

ابن ابي الحديد مي گويد : هند با عده اي از زنهاي قريش خدمت پيامبر – صلي الله عليه و آله و سلم – آمدند در حالي كه نقاب زده بود و خود را پوشانده بود به خاطر كارهايي كه بر ضد پيامبر – صلي الله عليه و آله و سلم – انجام داده بود ، مخصوصاً شهادت جناب حمزه – عليه السلام – و مي ترسيد كه آن حضرت او را مؤاخذه فرمايد. به دستور هند وحشي سينۀ مبارك حضرت حمزه – عليه السلام – را شكافت ، و جگر آن بزرگوار را خارج كرد و مانند سگ به دندان گرفت ، ولي جگر مانند سنگ نقره اي رنگ شد و دندانش كارگر نشد ، و آن را روي زمين انداخت و از آن روز ملقب به « آكلة الاكباد » شد.

از آن جمله در مسير حركت كفار قريش به طرف احد براي جنگ با پيامبر – صلي الله عليه و آله و سلم – ، با قصد داشت قبر مادر آن حضرت جناب آمنه بنت وهب – سلام الله عليها – را نبش كند و جسارت كند ، چه اينكه پدر و مادر عموي هند در بدر كشته شده بودند. با اين جنايت ، دل مبارك پيامبر – صلي الله عليه و آله و سلم – را آزرد و آن حضرت و امير المؤمنين – عليه السلام – و فاطمه زهرا – عليه السلام – و صفيه عمه پيامبر – صلي الله عليه و آله و سلم – و خواهر حمزه و ديگران گريستند. از اين زن و شوهر و فرزندش معاويه و نوه اش يزيد ، اذيتها و جسارتها به پيامبر – صلي الله عليه و آله و سلم – و امير المؤمنين و امام حسن و امام حسين – عليه السلام – رسيده كه در كتب تاريخ و روايات به تفصيل ذكر شده است.

هند به ظاهر همسر ابوسفيان و مادر معاويه و عتبه و يزيد بود (۳) اما از صاحبان پرچم بود كه مردها به او مراجعه مي كردند ، و ميل زيادي به غلامان سياه داشت ، ولي هرگاه بچه سياهي مي زاييد او را مي كشت. معاويه را به چهار كس نسبت مي دهند : مسافربن ابي عمرو ، عمارة بن وليد بن مغيرة ، عباس و صباح كه اين ملعون مغني عمارة بن وليد و جواني خوش سيما بود و كارگري ابوسفيان مي نمود. وحشي گفت : « قادر به كشتن پيامبر و علي نيستم ولي براي حمزه كمين مي كنم » ، با اين مقدمه بود كه آ« بزرگوار را حسب دستور هند ملعونه به شهادت رساند. هند گفت : مگر زن حره زنا مي كند ؟! پيامبر فرمودند : و نبايد بچه ها را بكشي ! هند گفت : به جان خودم سوگند من بچه ها را بزرگ كردم و شما آنها را در بدر كشتيد.

 

حديث كده : اثبات حقانيت مكتب اهل البيت عليه السلام

اسناد:

(۱) ربيع الابرار ج۳باب القرابات و الانساب نسخه خطي كتابخانه اوقاف بغداد شماره ۳۸۸، شرح النهج ج۱ص۳۳۶٫ (۲) شرح ابن ابي الحديد ج۴ص۶۸ (۳) براي تحقيق مي توانيد به اين اسناد رجوع فرماييد: المحبر ص۴۳۷، طبقات ابن سعد ج۸ص۲۳۵، عقد الفريد ج۶ص۸۶ و۸۷، الاغاني: ج۹ص۵۵-۵۳، ربيع الابرار: ج۳ص۵۵۱باب القرابات و الانساب، تذكره الخواص لسبط ابن الجوزي ص ۱۱۶و۱۸۴، شرح نهج البلاغه ابن ابي الحديد ج۱ص۳۳۶٫ (۴) ذخيره الدارين ص۴۹. همچنين هشام بن محمد كلبي، نسب شناس مشهور، در كتاب "مثالب" و اصمعي، اديب و دانشمند نام آور عرب، گفته اند: معاويه در دوران جاهليت به چهار نفر منسوب مي شد كه عبارت بودند از: عماره بن وليد از بني مخزوم، مسافر بن عمرو از بني اميه، ابوسفيان از بني اميه و عباس بن عبدالمطلب از بني هاشم.

 

و نيز زياد بن ابيه در نامه‏اى در جواب معاويه، كه به او طعنه زده و از مادرش سميه ياد كرده بود، مى‏نويسد: اين كه با اشاره به مادرم سميه به من طعنه زده‏اى، اگر من فرزند سميه‏ام تو فرزند جماعتي هستى!(۲). زمخشري در ربيع الابرار آورده است كه: معاويه را به چهارتن از مردان مكه نسبت دادند: مسافر بن ابي عمرو، عماره بن وليد بن مغيره، عباس بن عبدالمطلب، صبّاح كه نوازنده عماره بن وليد بوده است. (۳) و در اين مساله كلام صادق مصدّق اميرالمومنين علي بن ابيطالب عليه السلام بسيار شيوا و صريح مي باشد، وقتي كه در نامه اي به معاويه نوشتند: لكن ليس المهاجر كالطليق و لا الصريح كاللصيق.

در زمان ابوبكر، فرماندهي بخشي از سپاه را كه زير نظر برادرش يزيد بود بر عهده گرفت و در عهد عمر به حكومت اردن منصوب گشت و در عهد عثمان، امارت تمامي سرزمين شام به وي سپرده شد. البته چون هند يك فاحشه رسمي بود و با نامبردگان رابطه داشت، معاويه از يكي از اين چهار نفر به وجود آمد، اما به خاطر اينكه هند زن رسمي ابوسفيان بود به او منتسب گرديد. يعني: هرگز مسلمان مهاجر با اسير آزاده شده، و انسان داراي نسب معلوم و مشخص با فردي كه وي را به پدري منسوب نمودند، برابر نيست. مادر معاويه هند دختر عتبه بن ربيعه مي باشد كه به نقل ابن ابي الحديد معتزلي و ديگران از زنان فاجره و بدنام مكه بوده است.

 

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱ بهمن ۱۴۰۰ساعت: ۰۷:۵۹:۲۵ توسط:ستار يكتا موضوع:

مهندسي عمران - دانشكده مهندسي عمران دانشگاه صنعتي شريف

تاريخچه - دانشكده مهندسي عمران - پورتال دانشگاه شريف

  هم‌اينك دانشكده مهندسي عمران دانشگاه صنعتي شريف در مقاطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري در 8 زمينه: مهندسي سازه، مهندسي محيط زيست و منابع آب، مهندسي ژئوتكنيك، مهندسي راه، مهندسي زلزله، سازه‌هاي هيدروليكي و مهندسي و مديريت ساخت درحال فعاليت مي‌باشد. ‌ شايان ذكر است اين برنامه‌ها براي پوشش دادن تحولات علمي اخير و تأكيد بر نيازهاي خاص كشورهاي در حال توسعه و به خصوص ايران طراحي شده اند.                                .

تحصيلات تكميلي دانشگاه صنعتي شريف

◘ معاونت تحصيلات تكميلي دانشكده: دكتر يوسف شفاهي. جستجو :    دانشگاه صنعتي شريف تحصيلات تكميلي    ◘ دانشگاه صنعتي شريف > تحصيلات تكميلي >  دانشكده ها > دانشكده مهندسي عمران.    صفحه اصلي | اطلاعات | تماس با ما | برنامه ها | سوالات متداول |  English .

 

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱ بهمن ۱۴۰۰ساعت: ۰۷:۴۲:۲۱ توسط:ستار يكتا موضوع:

عكسهاي هوايي - انواع عكسهاي هوايي

عكاسي هوايي چيست؟ Aerial Photography

آزمايش دوم: دو انگشت اشاره خود را در جلو (25 سانتيمتر) چشم قرار داده و به تدريج آن‌ها رو بهم نزديك كنيد در حالي كه سعي مي‌شود با چشم راست به انگشت اشاره دست راست و با چشم چپ به انگشت اشاره دست چپ نگاه كنيم به تدريج كه انگشتان بهم نزديك مي‌شوند و قبل از اين كه عملاً بهم برسند اين احساس حاصل مي‌شود كه انگشتان بر روي يكديگر قرار گرفته‌اند در حالي كه عملاً در اين مرحله هنوز چند سانتيمتر فاصله بين اين دو وجود دارد. يكي از تصاوير با 45 درجه زاويه نسبت به افق پلاريزه مي‌شود و فقط مي‌تواند با عدسي مشاهده گردد كه داراي نور پلاريزه 45 درجه‌اي ولي برعكس باشد و ديگري داراي زاويه 90 درجه نسبت به اولي است كه مي‌تواند از درون عدسي برعكس عدسي اول ديده شود؛ لذا با ايجاد دو تصوير جداگانه از يك صحنه و استفاده از اين روش در مركز بينايي، باعث عمق سه بعدي مي‌گردد.

به عبارت بهتر، پرتوهايي كه نقاط روي سطح زمين را بر روي سطح يك نقشه تصوير مي‌كنند موازي يكديگر بوده و در نتيجه تصوير حاصل به يك نسبت مشخص كوچك مي‌شود؛ ولي عكس‌هوايي يك تصوير مركزي است و پرتوهايي كه نقاط روي سطح زمين را بر روي فيلم دوربين تصوير مي‌كنند همگي از يك نقطه به نام مركز تصوير (مركز پرسپكتيو) عبور مي‌كنند. مكانسيم برجسته بيني (درك عمق و فاصله) در انسان هر چشم يك تصوير با يك زاويه را جداگانه مشاهده و هر دو در مغز انسان تشكيل يك تصوير كامل را داده كه به اين ترتيب ممكن است به كيفيت اجسام، فاصله، عمق و اندازه آن‌ها پي برد و محاسبات لازم را انجام داد.

بطور كلي از تمامي مناطق كشور عكس‌هاي هوايي در مقياس‌هاي پنجاه و پنج هزارم مربوط به دهه 30 هجري شمسي، بيست هزارم مربوط به دهه چهل و چهل هزارم مربوط به دهه هفتاد و همچنين عكس‌هاي هوايي ده‌هزارم يا پنج هزارم از اكثر شهرهاي كشور موجود مي‌باشد. اصول برجسته بيني در عكس هوايي يك از تفاوت‌هاي اصلي عكس‌هاي هوايي كه به منظور تفسير و تهيه نقشه برداشته مي‌شود با عكس‌هاي معمولي، امكان برجسته‌بيني يعني تشخيص بعد سوم (اختلاف ارتفاع) از روي آن‌ها و با كمك وسائل برجسته‌بيني مي‌باشد. معمولاً عكس‌هاي هوائي به‌طور متوسط داراي 60 درصد پوشش مشترك پشت سر هم و عكس‌هاي هر نوار (مسير پرواز هواپيما)كه با نوار مجاور داراي پوشش مشترك جانبي 30 درصد مي‌باشد كه پوشش مشترك اولي امكان برجسته‌بيني را به يك جفت عكس پشت سر هم مي‌دهد.

 

معرفي عكس هاي هوايي با مقياس و كيفيت هاي متفاوت – ژئوماتيكا

اين عكس ها با توجه به نوع دوربين عكسبرداري مورد استفاده در هواپيما ، ارتفاع پرواز و همينطور ساير تكنولوژي هاي پروازي ميتواند به دقت و مقياس هاي مختلفي ارائه شود كه در اين مطلب قصد داريم به معرفي متداول ترين عكس هاي موجود بپردازيم. عكس هاي آنالوگ هوايي موجود در سازمان نقشه برداري و سازمان جغرافيايي ارتش با مقياس و كيفيت هاي متفاوتي عرضه ميشوند. به عنوان مثال مقياس 1:10000 نشاندهنده اين است كه هر ميلي متر روي نقشه برابر با 10000 ميلي متر و يا 10 متر بر روي زمين است. قبل از اين معرفي توضيحات ساده در خصوص مقياس ارائه ميشود كه دانستن آن براي عموم خالي از لطف نيست. عكس هاي هوايي آنالوگ در مقياس هاي 1:3000 (بالاترين دقت) تا 1:60000 (پايين ترين دقت) اخذ شده است.

مقياس نشاندهنده اين است كه هر طول مشخصي بر روي عكس معادل چه طولي بر روي زمين است.

خريد عكس هوايي و دريافت نقشه هوايي تمام سالهاي سازمان نقشه برداري و جغرافيايي نيروهاي مسلح،منابع طبيعي و اصلاحات ارضي كشور

اما در حالت كلي اگر بيان شود نقشه هوايي بيشتر براي پروژه هاي مهندسي استفاده مي شود و داده هاي قابل استخراج در آن بيشتر مناسب پروژه ها  مهندسي و عمراني از جمله راهسازي است و كاداستر است، درحالي كه عكس يك ديتا خام و كلي است و شما ميتوانيد اطلاعات مورد نياز مختلفي را از آن استخراج كنيد كه بيشتر براي امور كارشناسي و دادگاه عكس هوايي بسيار مناسب تر است. اما به هر منبعي نمي توان اعتماد كرد! ديده مي شود در بحث نقشه برداري هوايي اراضي كشاورزي تقلب هاي متعددي صورت گرفته است براي مثال افراد سودجو كه فقط به دنبال منافع خود هستند اقدام به جعل اطلاعات مربوط به منابع طبيعي و اصلاحات ارضي مخصوصا در خصوص اراضي روستايي كرده اند تا بتوانند به افراد و متاقضيان كه دچار اين مشكل شده اند با قيمت بالا بفروشند.

در اين مقاله با ارائه يك راهكار ساده كه همان خريد عكس هوايي قديمي كه يكي از محصولات نقشه برداري است؛ ياد ميگيريد كه چگونه به راحتي، در تمامي مراجع قضايي از حق قانوني خود به وسيله دريافت نقشه هوايي قديمي (پركاربردترين هاي آنها، نقشه هاي هوايي سال هاي مختلف و عكس هوايي سال 1340و 1342) ، دفاع كنيد. آيا تا حالا در مورد عكس هوايي و نقشه هوايي قديمي چيزي شنيده ايد؟ آيا تا كنون شنيده ايد كه منابع طبيعي، شهرداري و يا يكي ديگر از ارگان هاي مشابه، مالكيت زمين يكي را نقض كرده اند و سعي در مالكيت آن را داشته باشند؟ يا به شيوه اي سعي در تخريب بنيان دارايي شما به بهانه تملك غير قانوني داشته باشند؟.

در ايران عزيزمان اين تصاوير كه از سال 1334 شروع به عكس برداري شده است تا دهه 80، به صورت آنالوگ مي باشد و از دوربين ها و سيستم هاي آنالوگ استفاده شده است، اما با پيشرفت در سيستم فتوگرامتري در دهه 90 اين داده ها با دوربين هاي التراكم ديجيتالي برداشت شد. مرز زمين ها كاملا در اين داده هوايي مشخص است به همين خاطر يكي از كاربرد هاي گسترده آن در حل اختلافات برسر مرز زمين ها مي باشد، از آنجا كه اكثر سند ملك ها در دهه 40 تهيه شده است عكس هوايي سال 1346 گزينه مناسب و با كيفيتي در اين موضوع است. همان طور كه مي دانيد تهيه عكس هوايي ديجيتالي از سازمان جغرافيايي كشور براي افراد عادي ممكن نيست و شركت ها و كارشناسان امكان تهيه اين تصاوير را دارند همين خاطر يكي از خدمات ما خريد نقشه از سازمان جغرافيايي نيروهاي مسلح است.

 

انواع عكس برداري هوايي

مشابه  تصوير  موازي  است ، با اين تفاوت كه خطوط به وجودآورنده تصوير ،برسطح. ب: عكس  هاي  هويي  خيلي  مايل ، تمايل محور دوربين عكس برداري زياد بوده به. عكس هاي هوايي قائم: محور دوربين عمود بر سطح زمين است و يا به عبارتي صفحه. اگر  خطوطي  كه  نقاط يك جسم را بر روي صفحه تصوير منعكس مي نماينداز نقطه. الف: عكس  هاي هوايي كمي  مايل ،محور دوربين عكس برداري با خط قائم بر سطح. وقتي خطوطي كه نقاط يك جسم را بر روي يك صفحه تصويرمي كنند موازي يكديگر. زمين تشكيل زاويه داده ،ولي افق در اين عكس ها ديده نميشود.

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱ بهمن ۱۴۰۰ساعت: ۰۱:۳۳:۲۹ توسط:ستار يكتا موضوع:

اشعه فرابنفش - اندازه گيري اشعه فرابنفش

اندازه گيري ميزان شدت پرتوهاي فرابنفش كيهاني در شهر اهواز در ماه هاي مختلف سال

نشاني: تهران، بزرگراه اشرفي اصفهاني، نرسيده به پل بزرگراه شهيد همت، خيابان شهيد قموشي، خيابان بهار، نبش كوچه چهارم، پلاك 1. اندازه گيري ميزان شدت پرتوهاي فرابنفش كيهاني در شهر اهواز در ماه هاي مختلف سال. اندازه گيري ميزان شدت پرتوهاي فرابنفش كيهاني در شهر اهواز در ماه هاي مختلف سال. اندازه گيري ميزان شدت پرتوهاي فرابنفش كيهاني در شهر اهواز در ماه هاي مختلف سال.

اندازه گيري شدت تابش اشعه ماوراي بنفش در فصول بهار و تابستان و پائيز در شهر مشهد براي به دست آوردن روشي عملي در استفاده از اشعه ماوراي بنفش در درماتولوژي

اندازه گيري شدت تابش اشعه ماوراي بنفش در فصول بهار و تابستان و پائيز در شهر مشهد براي به دست آوردن روشي عملي در استفاده از اشعه ماوراي بنفش در درماتولوژي. اندازه گيري شدت تابش اشعه ماوراي بنفش در فصول بهار و تابستان و پائيز در شهر مشهد براي به دست آوردن روشي عملي در استفاده از اشعه ماوراي بنفش در درماتولوژي. اندازه گيري شدت تابش اشعه ماوراي بنفش در فصول بهار و تابستان و پائيز در شهر مشهد براي به دست آوردن روشي عملي در استفاده از اشعه ماوراي بنفش در درماتولوژي. نشاني: تهران، بزرگراه اشرفي اصفهاني، نرسيده به پل بزرگراه شهيد همت، خيابان شهيد قموشي، خيابان بهار، نبش كوچه چهارم، پلاك 1.

 

آشنايي با فروسرخ و فرابنفش

اكثر كرم هاي ضد آفتاب با اعلام درجه اندازه گيري مقاومت خويش بر اساس معيار SPF ، ظاهرا تنها قادر به محافظت پوست از باند UVB هستند كه همين نكته مي تواند شما را به اشتباهبيندازد زيرا دگرباره لازم به تكرار است كه كه باند UVA كه توسط اين گونه لوسيون ها پوشش داده نمي شوند، به علت قدرت نفوذ بسيار بالا در نسوج بدن، عامل اصلي و اوليه سرطان پوست در انسان شناخته شده اند. مادون قرمز در پزشكي اگر نگاه دقيق و علمي ‌به يك طيف الكترومغناطيسي بيندازيم، ميبينيم كه از يك طرف طيف تا سوي ديگر آن ، انواع تشعشعات و پرتوها بر اساس طول موج و فركانس‌هاي مختلف قرار دارند، از آن جمله ميتوان به تشعشعات گاما ، اشعه ايكس ، ماوراي بنفش ، نور مريي ، مادون قرمز و امواج راديويي اشاره كرد.

گر چه عينك هاي آفتابي معمولي به ميزان كمي در مقابل تابش UV مقاومند، اما توصيه مي گردد كه حتي المقدور از لنز هاي پلاستيكي (ترجيحا از جنس پلي كربنات Polycarbonate ) بجاي لنز هاي شيشه اي استفاده گردد زيرا همانگونه كه اشاره رفت، شيشه معمولي در مقابل UVA فاقد مقاومت بوده وآنرا به راحتي از خود عبور ميدهد. پوشش حفاظتي چشمان براي كساني كه به مدت طولاني در معرض تابش UV وبخصوص ازنوع طول موج كوتاه آن قويا توصيه مي گردد، مثلا كوهنوردان و اسكي بازان كه به جهت اقامت هاي طولاني در ارتفاعات بالا، عملا با رقيق شدن هوا، عامل اصلي مقاومت در مقابل تابش فرابنفش را ازدست مي دهند.   براي ديدن لينك دانلود در سايت ثبت نام و اكانت خود را ويژه كنيد ورود يا ثبـــت نــــام + فعال كردن اكانت VIP مزاياي اشتراك ويژه : دسترسي به آرشيو هزاران مقالات تخصصي، درخواست مقالات فارسي و انگليسي، مشاوره رايگان، تخفيف ويژه محصولات سايت و.

هر كدام از اين پرتوها و تشعشعات همگام با پيشرفت بشر ، به نوبه خود چالش‌هايي را در زمينه‌هاي علمي ‌پديد آورده‌اند كه در اينجا علاوه بر كاربرد مادون قرمز در شاخه ستاره شناسي ، اشاره‌اي به كارآيي چشمگيري اين پرتو در رشته پزشكي خواهيم داشت. اگر در مقابل اشعه فرابنفش و يا يك چراغ بخار جيوه، اجسامي از قبيل گچ و كولوفان (Colophan) و محلول سالسيلات دو سود يا آنتي پيرين و يا بعضي از سنگهاي معدني را قرار دهند، ملاحظه مي‌شود كه هر يك به نسبت جذب اشعه به رنگ هاي مختلف درخشندگي پيدا مي‌كند. بنابراين براي به حداقل رساندن اين تاثيرات نامطلوب و براي اينكه بتوان حتي تشعشعات ضعيف آسماني را هم آشكار ساخت، اخترشناسان معمولا تلسكوپ ها و تجهيزات خود را به درجه حرارتي نزديك به ????F ، يعني درجه حرارتي حدود صفر مطلق ، مي رسانند.

 

اشعه UV چيست؟ | پارس يووي

ناحيه UV– C كه اشعه با طول موج كمتر از 280 نانومتر را شامل ميشـود داراي قـدرت جرم كشي يا ميكروب كشي است، بدين صورت كه تابش UV منجر به شكست و انهدام ژنوم ميكروارگانيسم ها شامل باكتري، ويروس، قارچ و…. درعمل اشعه گامـا و ايكـس كـه طـول مـوج كمتري دارند قــدرت نفــوذ بيشتر و اثــر ميكــروبكشي شديدتري از پرتو فرابنفش نشان مي دهند، اما استفاده از آنهـا دشوار و خطرناك است. ميزان انرژي اشعه بر حسب (J/m2) و ميزان توان يا انرژي ساطع شده بر يك سطح مشخص در يك زمان معين بر حسب (W/m2) است كه از آن تحت عناوين fluence، exposure dose وdose نيز نام برده مي شود. بهمين دليل لامپ ها و دستگاه هاي UV را مناسب ترين روش براي گندزدائي و ضدعفوني آب در مزارع پرورش ماهي يا سيستم هاي تصفيه آب مي دانند.

همچنين امروزه استفاده وسيعي از اين سيستم ها در هواسازها و سيستم هاي تهويه هوا در منازل، صنعت يا دامداري و مرغداري مي شود. در ظهر يك روز آفتابي 95% اشعه تابشي UVA و 5% از نوع UVB است كه كل UVC و بيشتر UVB توسط لايه ازن استراتوسفري جذب مي شود. انرژي فوتون هايي كه از منابع تابش توليد شده، به فركانس تابش بستگي داشته و با رابطه زير نشان داده ميشود. تفاوت اثر اين امواج بـر حيات ميكروب ها به طول موج و مقدار انـرژي اشـعه بسـتگي دارد. چه از نوع DNA و چه RNA مي شود كه اثر ضدعفوني كنندگي مناسبي در آب يا هوا را بدنبال دارد. UVA و UVB هردو بر ملانوسيت هاي پوست اثـر كرده و آزاد سازي ملانين را منجر مي شود.

ناحيهUV– B بخشي از اشعه است كه موجب التهاب هاي شديد پوسـتي مي شـود.   c = سرعت يا طول طي شده در واحـد زمـان ( 108 × 3 متر در ثانيه). شركت آرمان پژوه زاگرس بعنوان پيشرو با استفاده از آخرين تكنولوژي روز و لامپ هاي UV مدرن و با كيفيت و طول عمر زياد در زمينه تصفيه آب، هوا و محيط با استفاده از انرژي پاك فعاليت و خدمت رساني مي نمايد. امروزه لامپ هاي قدرتمند UV كاربردهاي فراواني در ضدعفوني محيط و آب دارند كه سيستم هاي تصفيه و ضدعفوني آب شهري، مزارع پرورش ماهي، فاضلاب و پساب، صنايع غذائي بخشي از آنها هستند. اين بخش از تـابش چـون سـريعاً جذب هوا ميشـود و نمي توانـد در آب نفـوذ كنـد كمتـرين اهميت بيولوژيكي را در مقايسـه بـا ديگـر بخش هـاي UVR داراست.

 

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳۰ دى ۱۴۰۰ساعت: ۰۷:۲۴:۵۱ توسط:ستار يكتا موضوع:

عصمت انبياء - دلايل عصمت انبياء

گستره عصمت انبيا از ديدگاه فخر رازي

دفتر مركزي انتشارات بوم سازه (سيويليكا): تهران، بزرگراه جلال آل احمد، بين خيابان كارگر و بزرگراه چمران، كوچه پروانه، پلاك ۴، ساختمان چمران، طبقه ۴، واحد ۳۱. تمامي خدمات پايگاه سيويليكا ، حسب مورد داراي مجوزهاي لازم از مراجع مربوطه مي باشند و فعاليت هاي اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است. تلفن: ۸۸۰۰۸۰۴۴ ، ۸۸۳۳۵۴۵۰ ، ۸۸۳۳۵۴۵۱ ، ۸۸۳۳۵۴۵۲ - كد پستي: ۱۴۳۹۹۱۴۱۵۳.

عصمت انبياء

و ناچار پيام الهى بوسيله افراد خاصى (پيامبران) بايد به ايشان ابلاغ شود چه ضمانتى براى صحّت چنين پيامى دارد؟ و از كجا مى‌توان مطمئن شد كه شخص پيامبر، وحى الهى را درست دريافت كرده و آنرا درست به مردم رسانده است؟ و نيز اگر واسطه‌اى بين خدا و پيامبر، وجود داشته، او نيز رسالت خود را بطور صحيح انجام داده است؟ زيرا راه وحى، در صورتى كارآيى لازم را دارد، و مى‌تواند نارسايى دانش بشرى را جبران كند كه از مرحله صدور تا مرحله وصول به مردم، از هرگونه تحريف و دستبرد عمدى و سهوى، مصون باشد و گرنه با وجود احتمال سهو و نسيان در واسطه يا وسائط، يا تصرف عمدى در مفاد آن، باب احتمال خطاء و نادرستى در پيام واصل به مردم، باز مى‌شود و موجب سلم اعتماد از آن مى‌گردد.

عصمتى كه براساس برهان مزبور، براى فرشتگان و انبياء (عليهم السلام) ثابت مى‌شود اختصاص به تلقى و ابلاغ وحى دارد، ليكن موارد ديگرى براى عصمت هست كه با اين برهان، ثابت نمى‌شود و آنها را مى‌توان به سه دسته، تقسيم كرد: يك دسته، مربوط به عصمت فرشتگان است، و دسته ديگر مربوط به عصمت پيامبران، و دسته سوم مربوط به عصمت بعضى ديگر از انسانها مانند ائمه معصومين (عليهم السلام) و حضرت مريم و حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليهما). مثلاً اگر كسى ادعا كرد كه از طرف خدا به او وحى شده كه اجتماع نقيضين جايز يا واجب است يا (العياذباللّه) تعدّد يا تركيب يا زوال، در ذات الهى راه دارد مى‌توان به كمك حكم يقينى عقل به بطلان چنين مطالبى كذب ادعا وى را اثبات كرد اما نياز اصلى به وحى، در مسائلى است كه عقل، راهى براى اثبات يا نفى آنها ندارد و نمى‌تواند با ارزيابى مفاد و محتواى پيام، صحّت و سقم آنرا تشخيص دهد.

زيرا اگر خداى متعال نخواهد كه پيامهايش بطور صحيح به بندگانش برسد خلاف حكمت خواهد بود و اراده حكيمانه الهى، آنرا نفى مى‌كند، و اگر خدا نداند كه پيام خود را از چه راهى و بوسيله چه كسانى بفرستد كه سالم به بندگانش برسد با علم نامتناهى او منافات خواهد داشت، و اگر نتواند وسايط شايسته‌اى را برگزيند و ايشان را از هجوم شياطين، حفظ كند با قدرت نامحدود او سازگار نخواهد بود. از اين جهت در اينجا به مسائل مربوط به عصمت پيامبران مى‌پردازيم هر چند بعضى از اين مسائل را تنها بوسيله دلايل نقلى و تعبّدى مى‌توان حل كرد و على القاعده مى‌بايست بعد از اثبات حجيت كتاب و سنت، مطرح شود ولى براى رعايت تناسب بين موضوعات مسائل، آنها را در همين جا مورد بحث قرار مى‌دهيم و حجيّت كتاب و سنت را بعنوان اصل موضوع مى‌پذيريم تا در جاى خودش به اثبات برسد.

 

دلايل عصمت انبياء

اما راز مصونيّت ايشان در مقام دريافت وحى اين است كه اساساً ادارك وحى از قبيل ادراكات خطابردار نيست و كسى كه استعداد دريافت آنرا داشته باشد واجد يك حقيقت علمى مى‌شود كه حضوراً آنرا با وحى كننده خواه فرشته‌اى واسطه باشد يا نباشد مشاهده مى‌كند2 و امكان ندارد كه گيرنده وحى، دچار ترديد شود كه آيا وحى را دريافت داشته يا نه؟ و يا چه كسى به او وحى كرده است؟ و يا مفاد و محتواى آن چيست؟ و اگر در پاره‌اى از داستانهاى ساختگى آمده است كه پيامبرى در پيامبرى خودش شك كرد يا مفاد وحى را درك نكرد يا وحى كننده را نشناخت كذب محض است و چنين اباطيلى شبيه آن است كه گفته شود كسى در وجود خودش يا در امور حضورى و وجدانيش شك كرده است!!.

2- قرآن كريم، اطاعت پيامبران را بطور مطلق، لازم دانسته، و از جمله در آيه (63) از سوره نساء مى‌فرمايد: «وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُول إِلاّ لِيُطاعَ بِإِذْنِ اللّه» و اطاعت مطلق از ايشان در صورتى صحيح است كه در راستاى اطاعت خدا باشد و پيروى از آنان منافاتى با اطاعت از خداى متعال نداشته باشد و گرنه امر به اطاعت مطلق از خداى متعال و اطاعت مطلق از كسانى كه در معرض خطا و انحراف باشند موجب تناقض خواهد بود. و به همين جهت است كه افراد مستعد با برخوردارى از دانش و بينش لازم و بهره مندى از تربيت صحيح، مراتب مختلفى را از كمال و فضيلت بدست مى‌آورند تا آنجا كه به مرز عصمت، نزديك مى‌شوند و حتى خيال گناه و كار زشت را هم در سر نمى‌پرورانند چنانكه هيچ فرد عاقلى به فكر نوشيدن داروهاى سمى و كشنده يا خوردن مواد پليد و گنديده نمى‌افتد.

«يَكادُ زَيْتُها يُضِيءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نار» و بخاطر همين استعداد قوى و صفاى ذاتى، تحت تربيت الهى قرار گيرد و بوسيله روح القدس تأييد شود چنين فردى با سرعت غيرقابل وصفى مدارج كمال را طى خواهد كرد و ره صد ساله را يك شبه خواهد پيمود و حتى در دوران طفوليّت بلكه در شكم مادر هم بر ديگران برترى خواهد يافت. به ديگر سخن: ايشان علاوه بر وظيفه تعليم و راهنمايى، وظيفه تربيت و راهبرى را نيز به عهده دارند آن هم تربيتى همگانى كه شامل مستعدترين و برجسته ترين افراد جامعه نيز مى‌شود و چنين مقامى در خور كسانى است كه خودشان به عاليترين مدارج كمال انسانى رسيده باشند و داراى كاملترين ملكات نفسانى (ملكه عصمت) باشند.

إِنّا أَخْلَصْناهُمْ بِخالِصَة ذِكْرَى الدّار» و در آيه (51) از سوره مردم مى‌فرمايد: «وَ اذْكُرْ فِي الْكِتابِ مُوسى إِنَّهُ كانَ مُخْلَصاً وَ كانَ رَسُولاً نَبِيّا» و نيز علت مصونيّت حضرت يوسف (ع) را كه در سخت ترين شرايط لغزش، قرار گرفته بود مُخلَص بودن وى دانسته و در آيه (24) سوره يوسف مى‌فرمايد:.

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳۰ دى ۱۴۰۰ساعت: ۰۱:۱۶:۳۳ توسط:ستار يكتا موضوع:

مختصات قطبي - دستگاه مختصات قطبي

سيستم مختصات و انواع آن

اين مختصات اغلب به گونه‌اي انتخاب مي‌شود كه هر يك عدد بيانگر موقعيت عمودي و دو يا سه عدد بيانگر موقعيت افقي باشد؛ از سوي ديگر، يك موقعيت جغرافيايي ممكن است با يك مختصات مركب سه بعدي بردار دكارتي بيان شود. در اين سه‌گانه ρ (رو) معادل r در سيستم مختصات قطبي است، θ (تتا) نيز مشابه سيستم قطبي است كه زاويه گِرايي يا آزيموت ناميده مي‌شود و φ (في) زاويه از سمت الراس (زنيت) است كه زاويه سمت الراسي ناميده مي‌شود. در هندسه، يك سيستم مختصات يك سيستم است كه از يك يا چند عدد و يا مختصات براي تعريف منحصر به فرد موقعيت نقاط و يا ساير عناصر هندسي روي يك خمينه (manifold) مانند فضاي اقليدسي، استفاده مي‌كند.

سيستم مختصات كروي يك گام جلوتر رفته و يك جفت از مختصات سه‌گانه استوانه‌اي (r, z) را به مختصات قطبي تبديل كرده است كه يك مختصات سه‌گانه (ρ, θ, φ) تشكيل مي‌دهند. در سيستم مختصات استوانه‌اي، يك مختصات z با معناي مشابه در مختصات دكارتي به r و θ در مختصات قطبي اضافه مي‌شود كه يك سه‌گانه (r, θ, z) را تشكيل مي‌دهد. مختصات در رياضيات ابتدايي اعداد حقيقي محسوب مي‌شوند، اما ممكن است اعداد مختلط و يا عناصر يك سيستم انتزاعي‌تر مانند حلقه جابه‌جايي باشند. يك سيستم مختصات جغرافيايي يك سيستم مختصات است كه تعريف هر مكان بر روي كره زمين را با مجموعه‌اي از اعداد، حروف و يا نماد‌ها ممكن مي‌سازد.

سيستم مختصات يكي از مفاهيم بسيار مهم در جغرافيا است كه پايه تمام نقشه‌ها و محاسبات مكاني است كه ريشه در علم هندسه دارد. در يك زاويه مشخص (θ) تنها يك خط از قطب مي‌گذرد كه زاويه آن با محور قطبي θ (تتا) باشد (به صورت پادساعت‌گرد محاسبه مي‌شود). ترتيب عناصر مختصات مهم است و گاهي توسط موقعيت خود در يك تاپل مرتب شده و گاهي توسط يك حرف مانند x-coordinate شناسايي مي‌شوند. براي اطلاع بيشتر پيرامون سيستم مختصات جغرافيايي پيشنهاد مي‌كنم مقاله بيضوي مرجع (بيضوي مبنا) چيست؟ را بخوانيد. كاربرد سيستم مختصات اجازه مي‌دهد مسائل هندسي به مسائل عددي ترجمه شوند و بالعكس؛ كه اين اساس هندسه تحليلي است.

 

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳۰ دى ۱۴۰۰ساعت: ۰۷:۰۸:۴۰ توسط:ستار يكتا موضوع:

آب زيرزميني - بهره‌برداري از آب زيرزميني

بهره برداري بي رويه از منابع آب زيرزميني دشت هشتبندي، استان هرمزگان و پيآمدهاي آن

نشاني: تهران، بزرگراه اشرفي اصفهاني، نرسيده به پل بزرگراه شهيد همت، خيابان شهيد قموشي، خيابان بهار، نبش كوچه چهارم، پلاك 1. بهره برداري بي رويه از منابع آب زيرزميني دشت هشتبندي, استان هرمزگان و پيآمدهاي آن. بهره برداري بي رويه از منابع آب زيرزميني دشت هشتبندي, استان هرمزگان و پيآمدهاي آن. بهره برداري بي رويه از منابع آب زيرزميني دشت هشتبندي, استان هرمزگان و پيآمدهاي آن.

بهره برداري بي رويه از منابع آب زيرزميني و پيامدهاي آن (مطالعه موردي: دشت رفسنجان)

نشاني: تهران، بزرگراه اشرفي اصفهاني، نرسيده به پل بزرگراه شهيد همت، خيابان شهيد قموشي، خيابان بهار، نبش كوچه چهارم، پلاك 1. بهره برداري بي رويه از منابع آب زيرزميني و پيامدهاي آن (مطالعه موردي: دشت رفسنجان). بهره برداري بي رويه از منابع آب زيرزميني و پيامدهاي آن (مطالعه موردي: دشت رفسنجان). بهره برداري بي رويه از منابع آب زيرزميني و پيامدهاي آن (مطالعه موردي: دشت رفسنجان).

وضعيت بهره برداري از سفره هاي آب زيرزميني دراستان خوزستان جهت مصارف كشاورزي

دفتر مركزي انتشارات بوم سازه (سيويليكا): تهران، بزرگراه جلال آل احمد، بين خيابان كارگر و بزرگراه چمران، كوچه پروانه، پلاك ۴، ساختمان چمران، طبقه ۴، واحد ۳۱. تمامي خدمات پايگاه سيويليكا ، حسب مورد داراي مجوزهاي لازم از مراجع مربوطه مي باشند و فعاليت هاي اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است. تلفن: ۸۸۰۰۸۰۴۴ ، ۸۸۳۳۵۴۵۰ ، ۸۸۳۳۵۴۵۱ ، ۸۸۳۳۵۴۵۲ - كد پستي: ۱۴۳۹۹۱۴۱۵۳.

راهكارهاي كاهش بهره برداري منابع آب زيرزميني در كشاورزي

دفتر مركزي انتشارات بوم سازه (سيويليكا): تهران، بزرگراه جلال آل احمد، بين خيابان كارگر و بزرگراه چمران، كوچه پروانه، پلاك ۴، ساختمان چمران، طبقه ۴، واحد ۳۱. تمامي خدمات پايگاه سيويليكا ، حسب مورد داراي مجوزهاي لازم از مراجع مربوطه مي باشند و فعاليت هاي اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است. تلفن: ۸۸۰۰۸۰۴۴ ، ۸۸۳۳۵۴۵۰ ، ۸۸۳۳۵۴۵۱ ، ۸۸۳۳۵۴۵۲ - كد پستي: ۱۴۳۹۹۱۴۱۵۳.

وضعيت موجود آب هاي زيرزميني

برداشت‌هاي بي‌رويه، حفر چاه‌هاي غيرمجاز، عدم نظارت كافي بر ميزان برداشت‌هاي فراتر از ميزان پروانه بهره‌برداري موجب افت سطح و كاهش كيفيت آب‌زيرزميني، نشست زمين در تعدادي از دشت‌ها و پايين آمدن محسوس آبدهي چاه‌ها و در معرض نابودي شده قرار گرفتن تعدادي از آبخوان‌هاي كشور شده است. برداشت‌هاي بي‌رويه، حفر چاه‌هاي غيرمجاز، عدم نظارت كافي بر ميزان برداشت‌هاي فراتر از ميزان پروانه بهره‌برداري موجب افت سطح و كاهش كيفيت آب زيرزميني، نشست زمين در تعدادي از دشت‌ها و پايين آمدن محسوس آبدهي چاه‌ها و در معرض نابودي شده قرار گرفتن تعدادي از آبخوان‌هاي كشور شده است.

بيش از ۳۰۰ دشت از ۶۰۹ دشت كشور به عنوان «دشت ممنوعه» اعلام شده است كه در آنها بيش از اندازه از سرمايه ذخيره راهبردي آب استفاده مي‌شود و به همين دليل، سالانه نزديك به پنج ميليون متر مكعب بيلان منفي را شاهديم؛ بخش عمده‌اي از اين دشت‌ها در نواحي مركزي و شرق ايران قرار دارند. در دهه‌هاي پيش مطابق آمارها، كشور ما از ۱۳۰ ميليارد مترمكعب منابع آب زيرزميني برخوردار بود اما در ۲۰ سال گذشته منابع آب تجديدشونده به ۱۱۰ ميليارد مترمكعب و در ۶ سال گذشته به كمتر از ۱۰۰ ميليارد مترمكعب كاهش يافته است. آمارها نشان مي‌دهد تا سال ۲۰۵۰ ميلادي نزديك به ۵۵ درصد نيازهاي آبي بشر از منابع آب زيرزميني استحصال مي‌شود و اگر به همين صورت ادامه يابد، ۷۰ درصد كشورهاي جهان به نوعي با تنش آبي روبرو مي‌شوند.

روند فعلي برداشت از منابع آب زيرزميني در كشور يك روند غير صيانتي است و ادامە آن آسيب‌هاي جبران‌ناپذير جدي بر كميت و كيفيت آبخوان‌ها خواهد زد. اما نكته قابل ملاحظه اين است كه علي‌رغم افزايش تعداد چاه‌ها در سال‌هاي اخير، توان آبدهي آن‌ها با روند نزولي همراه بوده است. همچنين كيفيت منابع آبي كشور در برخي از دشت‌ها به ميزان قابل ملاحظه‌اي دچار تخريب شده‌ و شوري آن‌ها افزايش يافته است. ارقام ارائه شده در اين نمودار نشان‌دهنده افزايش قابل توجه تعداد چاه‌ها به رقم بالاي ۷۶۰ هزار حلقه در سطح كشور است. در نمودار ارائه شده در شكل (۲)، روند افزايشي تعداد چاه‌هاي حفر شده در سطح كشور در طي ۴ دهه اخير نشان داده شده است.

 

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۹ دى ۱۴۰۰ساعت: ۰۶:۵۰:۴۳ توسط:ستار يكتا موضوع:

علم و ايمان - نظر مسيحيان درباره عقل و علم و ايمان

رابطه عقل و ايمان با فلسفه و دين

همچنين عقل حجت الاهي در نهاد آدمي است و احكام الهي به دو طريق در دسترس آدمي قرار داده شده است: يكي از طريق وحي و متون مقدس و ديگري از طريق عقل؛ بنابراين همان طور كه احكام صريح در متون مقدس داراي حجيت و اعتبارند، احكام بديهي عقلي (اعم از نظري و عملي ) نيز اعتبار دارند؛ به همين دليل، عقل يكي از منابع احكام دين ،لحاظ شده است؛ از اين رو در اسلام هيچ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گاه تعارض بين عقل و دين وجود ندارد؛ بلكه اگر تعارض هم هست، بين احكام عقلي و احكام نقلي است كه آن هم با روش و شيوه خاص حل مي‌شود؛ يعني همان گونه كه دو خبر متعارض را بر اساس ترجيحات باب تعارض حل مي‌كنيم، همين طور هم تعارض حكم عقلي با حكم نقلي را مرتفع مي‌ سازيم؛ نتيجه آن كه در حوزة اسلام ، به عقل هم در جهت رجوع به دين و هم در مورد كشف احكام ديني، اهميت بسياري داده شده است و اصول دين اسلامي را مي‌توان از طريق استدلال عقلاني مبرهن كرد.

حتي من بايد ابتدا چيزي را كه تكليف من است بدانم قبل از اين كه بتوانم آن را به صورت فرمان الاهي بپذيرم؛ از اين رو، اخلاق، اصلاً به دين نيازي ندارد؛ بلكه به بركت عقل عملي محض خود بسنده است (همان: ص3)؛ اما از آن حيث كه محسوس كردن مدعيات الزام هاي اخلاقي بدون تصور خدا و اراده او مشكل است، مي‌توانيم بر‌اساس عقل فقط معتقد شويم كه يك تكليف اخلاقي براي متدين شدن داريم به اين معنا كه همه تكاليفمان را چنان تلقي كنيم كه گويي آن‌ها فرامين خدايند و ما اين عمل را به دليل روح وقوت بخشيدن به نيت و عزم اخلاقي خود انجام مي‌دهيم (همان: ص142)؛ بنابراين خصايص اصلي دين اخلاقي، عقايد جزمي و مناسك مذهبي نيست؛ بلكه تمايل قلبي به انجام همه تكاليف انساني به صورت فرمان هاي الاهي است (محمد رضايي، 1379: ص268).

الوين پلانتينگا بر آن است كه در گذشته اگر كسي مي‌خواست به وجود خدا اعتقاد يابد، بايد به براهين عقلاني اثبات وجود خدا متوسل مي‌شد؛ ولي اكنون او مي‌گويد: مي‌توان اين بينه گرايي را در مورد خدا انكار كرد و با وجود اين، به خدا اعتقاد داشت و اين اعتقاد هم به طور كامل عقلاني و بجا باشد؛ حتي اگر هيچ برهاني براي آن نداشته باشيم ؛ همان طور كه شما مي‌توانيد به نحو كاملاً عقلاني وجود افراد ديگر يا وجود ميز و صندلي در مقابل خود را باور داشته باشيد، بدون اين كه برهان و استدلال قاطعي براي آن در اختيارتان باشد؛ البته اين بدين معنا نيست كه استدلال ، كارگر و مؤثر نيست.

 

جلسه چهاردهم؛ رابطه علم و ايمان

درباره ايمان سه نظريه وجود دارد؛ بعضي معتقدند كه ايمان كاملا اختياري است و انسان حتي در حال جهل، با اين‌كه نمي‌داند چنين چيزي هست يا نيست، مي‌تواند ايمان بياورد! اگر تعليمات مسيحيان را ديده باشيد، آن‌ها در تبليغات‌ و تبشيراتشان مي‌گويند: ابتدا ايمان بياور، بعد علم پيدا كن! اگر مي‌خواهي معرفت پيدا كني، ابتدا بايد ايمان بياوري! شايد علت اين‌كه مسيحيان درباره ايمان چنين مي‌گويند اين باشد كه اساس مسيحيت امروز، تثليث و پرستش «اب»، «ابن» و «روح ‌القدس» است. حضرت پرسيدند: ما علامة ايمانك؛ علامت اين‌كه تو ايمان داري و اين قدر  مطمئن هستي كه خدا اين عنايت را به تو فرموده، چيست؟ پاسخ داد: علامتش اين است كه ديشب از خوف عذاب الهي خوابم نبرد؛ از بس گريه كرده‌ام چشم‌هايم از فروغ افتاده است، بدنم لاغر شده، و به لذايذ دنيا ميل ندارم؛ گويا اهل بهشت را مي‌بينم كه در بهشت متنعم‌اند، و گويا اهل جهنم را مي‌بينم كه در عذاب معذب‌اند.

البته در آن لحظات آخر وقتي داشت غرق ‌مي‌شد و نفس‌هاي آخرش بود، گفت: آمَنتُ أَنَّهُ لا إِلِـهَ إِلاَّ الَّذِي آمَنَتْ بِهِ بَنُو إِسْرَائِيلَ؛[4] حالا ايمان آوردم، ولي در روايت دارد كه جبرئيل از طرف خداي متعال مشتي لجن  بر دهان او زد و گفت: حالا كه كار از كار گذشته است و يقين به عذاب پيدا كردي، ايمان مي‌آوري؟! به هر حال فرعون با اين‌كه مي‌دانست، ولي ايمان نداشت. قرآن به نكته ديگري هم درباره ايمان اشاره مي‌كند، و مي‌فرمايد: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ آمِنُواْ بِاللّهِ؛[6] اي كساني كه ايمان داريد، ايمان بياوريد! معمولا مفسران در تفسير اين آيه مي‌فرمايند: ايمان دوم به معناي تقويت ايمان است؛ يعني مي‌فرمايد ايمان‌تان را كامل‌تر كنيد و به آن ايمان سطحي اكتفا نكنيد.

از سوي ديگر در تعريفي كه براي ارزش اخلاقي گفته شد، گفتيم اين ارزش براي افعال اختياري انسان است و كاري كه انسان از روي اختيار انجام دهد، مي‌تواند چنين ارزشي داشته باشد؛ اما اگر ايمان براي كسي به عنوان يك فعل اختياري مطرح نباشد، او كاري انجام نداده است تا ارزش اخلاقي داشته باشد!.  اما تعريف ارزش اخلاقي چگونه بر كار كسي‌كه هنوز ايمان نياورده و مي خواهد آن‌را كسب كند، منطبق مي‌شود؟ روشن است كه نمي‌توانيم بگوييم چنين كسي‌، همان كسب ايمانش نيز بايد مبتني بر ايمان باشد؛ زيرا  اين سخن در عمل معنا ندارد و هنوز ايمان ندارد كه اين كارش مبتني بر آن باشد. آيه چهاردهم سوره نمل نيز  بر عدم تلازم علم و ايمان دلالت دارد و مي‌فرمايد: وَجَحَدُوا بِهَا وَاسْتَيْقَنَتْهَا أَنفُسُهُمْ ظُلْمًا وَعُلُوًّا؛ پيغمبران آمدند و براي اثبات ادعاي خود دلائلي آوردند، ولي مردم با اين‌كه يقين داشتند كه آن‌ها درست مي‌گويند، انكار كردند.

 

رابطۀ ايمان و معرفت در انديشۀ كانت

هيوم معتقد بود آنچه ما آن را علّيت مي‌ناميم و گمان مي‌كنيم كه فرزند عقل است، درواقع فرزند نامشروع قوۀ خيال است كه از تجربه اخذ شده است و قوۀ خيال اين تداعي معاني را كه نتيجه‌اي جز يك ضرورت ذهني صِرف ندارد و حاصل تكرار و عادت است، به‌خطا يك ضرورت عيني برآمده از عقل جا مي‌زند (Pro 4: 258)؛ (كانت، 1384الف: 86)؛ درحالي‌كه كانت خود تصريح مي‌كند كه: «من مقدمتاً درصدد برآمدم كه ببينم آيا مي‌توان اعتراض هيوم را تعميم داد يا نه و زود دريافتم كه مفهوم رابطۀ علت و معلول به‌هيچ‌روي تنها مفهومي نيست كه فاهمه به‌وسيلۀ آن ارتباط بين اشيا را به‌نحوي مقدم بر تجربۀ تعقل مي‌كند و درحقيقت مابعدالطبيعه سراسر جز اين‌گونه مفاهيم نيست (Pro 4: 260)؛ (كانت، 1384الف: 89).

كانت دراين‌باره مي‌گويد: «بيشتر از هرچيز بسيار مفيد است كه به‌شيوه‌اي سقراطي، يعني ازطريق اثبات جهل رقيبان، به همۀ اعتراضات عليه اخلاق و دين براي تمام آيندگان پايان دهيم؛ زيرا نوعي متافيزيك همواره در جهان وجود داشته است و در آينده نيز وجود خواهد داشت و همراه با آن همچنين نوعي جدل عقل محض وجود دارد كه در طبيعت اين عقل است؛ بنابراين، نخستين و مهم‌ترين وظيفۀ فلسفه آن است كه يك بار و براي هميشه، ازطريق خشكاندن سرچشمة اشتباهات، همۀ تأثيرات نامطلوب اين جدل را از ميان بردارد» (CPR: BXXXI). «درمقابل، در كاربرد استعلايي عقل، عقيده‌داشتن بدون شك بسيار ناكافي است؛ اما شناخت نيز بيش از اندازه زياد است؛ بنابراين، از چشم‌اندازي صرفاً نظروَرز، ما به‌هيچ‌وجه در اينجا نمي‌توانيم حكم كنيم؛ زيرا مباني سوبژكتيو حقيقت‌شمردن، مانند مباني‌اي كه بتوانند ايمان را ايجاد كنند، در سؤالات نظروَرز نمي‌توانند تأييد شوند؛ چون فارغ از هر نوع كمك تجربي، نه مي‌توانند محكم بمانند و نه مي‌توانند به‌همان‌اندازه به ديگران منتقل شوند» (CPR: A823/B851).

 كانت ريشة اين بحران را بيش از هرچيز در جزميت متافيزيكي مي‌بيند؛ زيرا خودش در ادامۀ جملۀ «من مجبور بودم دانش را انكار كنم تا جايي براي ايمان باز كنم» مي‌گويد: «جزميت متافيزيك، يعني اين پيش‌داوري كه مي‌توان بدون نقاديِ عقل در متافيزيك پيش رفت، سرچشمۀ حقيقي هرگونه بي‌ايمانيِ ضداخلاق است و چنين بي‌ايماني‌اي همواره بسيار جزمي است» (BXXX :CPR) و «جزم‌انديشي عبارت است از روية جزميِ عقلِ محض، بدون نقد قبلي توانايي خودش» (CPR BXXXVI). كانت مي‌گويد: «اقناع يك وانمود محض است؛ زيرا مبناي حكم كه منحصراً در سوژه قرار دارد، به‌صورت ابژكتيو در نظر گرفته مي‌شود؛ بنابراين، چنين حكمي همچنين فقط اعتبار شخصي دارد و حقيقت‌شمردن اين حكم را نمي‌توان به ديگري انتقال داد؛ اما حقيقت مبتني‌بر مطابقت با ابژه است؛ درنتيجه، دربارۀ آن ابژۀ خارجي، احكام همۀ فاهمه‌ها بايد با هم توافق داشته باشند؛ بنابراين، سنگ محك اينكه آيا حقيقت‌شمردن اعتقاد است يا اقناع صِرف، خارجي است.

 

علم و ايمان مكمل و متمم يكديگرند

از نظر او علم ديني موجه و معنادار بود، اما افول تمدن اسلامي، رشد و پيشرفت تمدن غربي به ويژه بعد از رنسانس و حاكميت كليسا در قرون وسطي و برخورد نامناسب آنان با دانشمندان و متفكران و نيز تحولات فلسفي در نگرش انسان به عالم و هستي، همه و همه دست به دست هم داد و جرياني به‌نام «پوزيتيويسم» را پديد آورد كه علم را با دين ناسازگار مي‌انگاشت و دوران تبيين ديني از حوادث را مربوط به زمانهاي گذشته مي‌دانست كه عمر آن به سر آمده است. همچنين خوبي‌ها و بدي‌ها را به انسان الهام نموده است و علم نيز مخلوق الهي است كه خداوند به انسان‌ها تعليم مي‌دهد، هر چند واسطه آن معلم باشد، البته اينكه خداوند خالق همه هستي است، منافاتي با اصل سببيت در نظام هستي ندارد كه برخي از موجودات، علت وجود بعضي ديگر باشند، خداست كه به خورشيد و ماه، گرمي و درخشندگي بخشيده و آنها را علت گرمي و درخشندگي قرار داده است.

بنابراين علم سكولار، مرتبه نازل علم است و علم ديني، مرتبه برتر و كامل‌تر آن كه داراي مرجعيت نيز هست، البته اعتقادات ديني يا تأمل در آموزه‌هاي ديني مرتبط مي‌تواند در فهم بهتر روابط و ارائه بهتر نظريات علمي ياري رسانند؛ مثلاً آيات قرآني به صورت لطيف كه مختص زبان قرآن است به حركت زمين و نيروي جاذبه و زوجيت گياهان و زوجيت عمومي و … اشاره كرده اند. در جهان مسيحيت هنگامي كه نظريه تكامل مطرح شد، برخي از مسيحيان تحت عنوان بنيادگرايي كوشيدند كه از معناي ظاهري عبارات كتاب مقدس در برابر هر نوع اكتشاف علمي ناسازگار با آن، دفاع كنند و برخي حتي داروينيسم را با الحاد برابر داشتند، اما پاره‌اي ديگر از مسيحيان، الهيات رسمي و سنتي را با نظريه تكامل جمع پذير دانستند.

علم گاه به معناي عام اراده مي‌شود كه اعم از علوم عقلي، نقلي، تجربي، اخلاقي، عرفاني، هنري، ادبي و جز اينهاست و گاه نيز معناي خاص آن اراده مي‌شود كه همان علوم تجربي است؛ علومي كه روش آن مشاهده و آزمايش است و شامل روان شناسي، جامعه شناسي، باستان شناسي و علوم طبيعي نظير نجوم، فيزيك، زيست شناسي و شيمي مي‌باشد. علم نيز گاهي به معناي عام به كار مي‌رود كه شامل همه علوم تجربي، فلسفي، تاريخي، عرفاني، هنري و … مي‌شود و گاه نيز به معناي خاص به كار مي‌رود كه منظور علوم تجربي است كه روش آن مشاهده و آزمايش است؛ اعم از علوم انساني، نظير روان شناسي، جامعه شناسي و… و علوم طبيعي مانند فيزيك، شيمي، زيست شناسي، پزشكي و….

 

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۹ دى ۱۴۰۰ساعت: ۰۶:۳۳:۳۹ توسط:ستار يكتا موضوع:

انرژي يونش - چگونگي تغييرات نخستين انرژي يونش در يك گروه

انرژي يونش چيست؟ - روند تغييرات انرژي يونش

در يك گروه با افزايش عدد اتمي بار موثر هسته افزايش مي‌يابد، اما اين اثر با افزايش تعداد الكترون‌هاي داخلي كه اثر پوششي دارند، كاسته مي‌شود و با افزايش تعداد لايه‌هاي الكتروني و قرار گرفتن الكترون‌ها در فاصله دورتري نسبت به هسته الكترون ظرفيت آسان‌تر جدا مي‌شود و به انرژي كمتري نياز دارد. به ترتيب در انرژي‌هاي يو نش بعدي بر تعداد بار مثبت كاتيون اضافه شده و ميزان جاذبه بار مثبت و الكترون‌ها افزوده شده و نيروي دافعه بين الكترون‌ها كمتر خواهد بود و انرژي مصرفي براي جدا كردن الكترون بالاتر خواهد بود. اين الكترون اضافي نسبت به نيتروژن در يكي از اين اوربيتال‌ها به صورت جفت شده وجود دارد كه دافعه بين آن‌ها باعث مي‌شود انرژي كمتري براي جدا كردن آن‌ها مصرف شود تا به حالت پايدار سه تايي مثل نيتروژن برسند.

ميزان انرژي لازم براي جداكردن يك الكترون از اتم خنثي انرژي اولين يونش (IE ۱)، انرژي لازم براي جداكردن يك الكترون از يك يون يك بار مثبت گازي و تبديل آن به يون دو بار مثبت را انرژي دومين يونش (IE ۲) مي‌گويند. همان گونه كه براي اتم‌ها اين انرژي تعريف مي‌شود مي‌توانيم براي مولكول‌ها نيز انرژي يونش را به صورت ميزان انرژي لازم براي جدا كردن الكترون از مولكول در فاز گازي را تعريف كنيم. همان طور كه گفته شد براي كندن الكترون از يك اتم گازي و تبديل آن به يك كاتيون گازي انرژي لازم است، به اين مقدار انرژي، انرژي يونش يا يونيزاسيون مي‌گويند. به همين ترتيب ميزان انرژي مصرفي براي جداكردن الكترون از يك يون دو بار مثبت گازي و تبديل آن به يون سه بار مثبت گازي را نيز انرژي سومين يونش (IE ۳) مي‌گويند.

چون در اين عناصر الكترون متمايز كننده به لايه‌هاي داخلي اضافه مي‌شود و با توجه به اثر پوششي اين الكترون‌ها ميزان اين انرژي قابل توجيه خواهد بود. الكترون‌ها توسط يون مثبت جذب مي‌شوند و بين آن‌ها نيروي جاذبه‌اي كه برقرار مي‌شود باعث مي‌شود به ميزان انرژي بيشتري احتياج داشته باشيم. در اينجا نيز اين حالت‌هاي استثنا در تناوب‌هاي سوم از فسفر به گوگرد و چهارم از آرسنيك به سلنيم نيز صادق، ولي در تناوب‌هاي پنجم و ششم صادق نيست. در بين اين قوانين منظم تغييرات انرژي در يك دوره و گروه عناصر گروه دوم (فلزات قليايي خاكي) و عناصر گروه ۱۵ (گروه نيتروژن) از اين روند تبعيت نمي‌كند.

 

انرژي يونش و روند تغييرات انرژي يونش

در يك گروه با افزايش عدد اتمي بار موثر هسته افزايش مي يابد اما اين اثر با افزايش تعداد الكترون هاي داخلي كه اثر پوششي دارند، كاسته مي شود و با افزايش تعداد لايه هاي الكتروني و قرار گرفتن الكترون ها در فاصله دورتري نسبت به هسته الكترون ظرفيت آسان تر جدا مي شود و به انرژي كمتري نياز دارد. به ترتيب در انرژي هاي يونش بعدي بر تعداد بار مثبت كاتيون اضافه شده و ميزان جاذبه بار مثبت و الكترون ها افزوده شده و نيروي دافعه بين الكترون ها كمتر خواهد بود و انرژي مصرفي براي جدا كردن الكترون بالاتر خواهد بود. اين الكترون اضافي نسبت به نيتروژن در يكي از اين اوربيتال ها به صورت جفت شده وجود دارد كه دافعه بين آن ها باعث مي شود انرژي كمتري براي جدا كردن آن ها مصرف شود تا به حالت پايدار سه تايي مثل نيتروژن برسند.

7- انرژي يونش در مولكول ها: همان گونه كه براي اتم ها اين انرژي تعريف مي شود مي توانيم براي مولكول ها نيز انرژي يونش را به صورت ميزان انرژي لازم براي جدا كردن الكترون از مولكول در فاز گازي را تعريف كنيم. ميزان انرژي لازم براي جداكردن يك الكترون از اتم خنثي انرژي اولين يونش (IE1)، انرژي لازم براي جداكردن يك الكترون از يك يون يك بار مثبت گازي و تبديل آن به يون دو بار مثبت را انرژي دومين يونش (IE2) مي گويند. 5- استثنا در روند تغييرات انرژي يونش: در بين اين قوانين منظم تغييرات انرژي در يك دوره و گروه عناصر گروه دوم (فلزات قليايي خاكي) و عناصر گروه 15 (گروه نيتروژن) از اين روند تبعيت نمي كند.

4- روند تغييرات انرژي يونش در جدول تناوبي: با افزايش شعاع اتمي چون فاصله الكترون ها از هسته دورتر مي شود، جدا كردن آن از اتم راحت تر بوده و به ميزان انرژي كمتري مورد نياز است. 1- تعريف انرژي يونش: همان طور كه گفته شد براي كندن الكترون از يك اتم گازي و تبديل آن به يك كاتيون گازي انرژي لازم است، به اين مقدار انرژي، انرژي يونش يا يونيزاسيون مي گويند. انرژي يونش و روند تغييرات انرژي يونش: به مقدار انرژي لازم براي جداكردن سست ترين الكترون از يك اتم در حالت گازي و تبديل آن به يك يون مثبت گازي را انرژي اولين يونش مي گويند. به همين ترتيب ميزان انرژي مصرفي براي جداكردن الكترون از يك يون دو بار مثبت گازي و تبديل آن به يون سه بار مثبت گازي را نيز انرژي سومين يونش (IE3) مي گويند.

 

پاورپوينت كامل با عنوان خواص تناوبي عناصر در جدول مندليف در 46 اسلايد|دابليو آر

زير لايه آخر كامل‌تر مي‌شود و در نتيجه گرفتن يك الكترون براي تكميل كردن لايه آخر، آسان‌تر از دادن الكترون مي‌شود. شعاع يك اتم را در مولكول‌ها اندازه مي‌گيرند و برابر است با نصف فاصله هسته دو اتم در يك مولكول. هر چه پيوند بين اتم‌ها قوي‌تر باشد، انرژي لازم براي شكستن پيوند بيشتر و نقطه ذوب بالاتر است. روند خاصي در جدول تناوبي براي نقطه ذوب وجود ندارد ولي قوانين كلي زير را مي‌توان به دست آورد:. استثنا: گازهاي نجيب تمايل به واكنش كمي دارند و كلاً الكترونگاتيوي براي آنها تعريف نمي‌شود. نكته : در يك گروه، هر چه از بالا به پايين حركت كنيم، الكترونگاتيوي اتم‌ها كاهش مي‌يابد.

در همان زمان مندليف توانست بر اساس جدول، خواص برخي از عناصر ناشناخته را هم پيش‌بيني كند. زيرا فاصله آخرين الكترون از هسته افزايش يافته و پيوند آن با هسته سست‌تر مي‌شود. در دو نمودار زير مي‌بينيد كه در اين دو تناوب، مقدار انرژي يونش همواره صعودي نيست. در اين جدول عناصر شيميايي بر اساس عدد اتمي (تعداد پروتون‌ها) چيده‌ شده‌اند. زيرا تعداد پروتون‌هاي هسته افزايش مي‌يابد ولي لايه‌هاي الكتروني ثابت است. زيرا فاصله الكترون آخر از هسته اتم بيشتر شده و در نتيجه كشش هسته روي آن كمتر است. نكته: در يك گروه، هر چه از بالا به پايين حركت كنيم، شعاع اتمي افزايش مي‌يابد.

انرژي يونش يعني ميزان انرژي لازم براي جدا كردن يك الكترون از اتم در حالت گازي. جدول تناوبي يا جدول مندليف، يكي از مهم‌ترين جداول نوشته شده تاريخ بشر است. نكته : در يك دوره از چپ به راست، الكترونگاتيوي اتم‌ها افزايش مي‌يابند. نكته: در هر گروه، با حركت از بالا به پايين، خاصيت فلزي افزايش مي‌يابد. استثنا: دوره دوم و سوم جدول تناوبي داراي استثنا در مورد انرژي يونش است. نكته: مي‌توان انرژي جداسازي دومين و سومين الكترون را هم در نظر گرفت. نكته: در هر گروه با حركت از بالا به پايين، انرژي يونش كاهش مي‌يابد. نقطه ذوب يعني دمايي كه در آن يك ماده از حالت جامد به مايع در مي‌آيد.

 

شيــمـي سـلــامـــي/ شيمي دبيرستان

اگر بخواهيم روند تغييرات انرژي نخستين يونش را در هر تناوب از جدول بررسي كنيم ، در هرتناوب در حالي كه لايه انرژي براي عناصر جدول تناوبي واقع در يك تناوب ثابت است با افزايش پروتون هاي هسته ، جاذبه هسته بر الكترون لايه ظرفيت بيشتر شده و در نتيجه شعاع اتمي كاهش مي يابد در نتيجه انرژي لازم براي جدا كردن الكترون بيشتر خواهد بود. روند تغييرات انرژي يونش در يك گروه از جدول تناوبي : در هرگروه از جدول ، با زياد شدن لايه هاي الكتروني و زياد شدن اثر پوششي الكترون هاي دروني ، جاذبه هسته بر الكترون ها كمتر مي شود و از طرفي دافعه الكتروستاتيك الكترون ها بر يكديگر باعث مي شود كه الكترون لايه ظرفيت به راحتي يونش يابد.

در كل در مقايسه انرژي نخستين يونش ، سعي كنيد كه با مقايسه شعاع اتمي انرژي هاي يونش را مقايسه كنيد به طوري كه هر چه شعاع كمتر ، انرژي نخستين يونش بيشتر خواهد بود تا جايي كه مي توان گفت انرژي نخستين يونش ليتيم بر خلاف تصور ظاهري ، كمتر از انرژي نخستين يونش آلومينيم خواهد بود. با اين وجود، هنوز هم مقداري دافعه ي اضافي بين اين دو الكترون وجود دارد كه اين عامل باعث مي شود برداشتن يك الكترون از يك اتم خنثاي اكسيژن، اندكي راحت تر باشد و اين نتيجه با انتظار ما از مؤثر بودن تعداد پروتون هاي هسته ي اتم مطابقت ندارد.         ولي آرايش الكتروني اكسيژن :   در رسم نموداري آرايش الكتروني آن مي بينيم كه در بين دو الكترون با دافعه وجود داشته و در نتيجه جداكردن الكترون با راحت تر خواهد بود.

اما در تناوب چهارم  به دليل اين كه عناصر 21 تا 30 ( اولين سري واسطه هاي خارجي ) در زير لايه d الكترون گيري كرده و درون سازي مي كنند ، مشاهده مي كنيم كه اين بي نظمي در بين كلسيم و گاليم وجود دارد. ذكر يك نكته ديگر ضروري است كه در نقطه B جهش كوچك انرژي رخ خواهد داد كه در نمودار مشخص نشده است ، هر چند كم ولي شيب نمودار در نقطه B بايد از شيب دو نقطه يا الكترون قبل از خود بيشتر باشد. بررسي آرايش الكتروني اتم هاي نيتروژن و اكسيژن نشان مي دهد كه در نيتروژن ، الكترون بايد از يك آرايش الكتروني پايدارتر و متقارن تر بايد جدا شود و اين با صرف انرژي بيشتري همراه است. جهش بزرگ انرژي يونش زماني رخ مي دهد كه لايه انرژي عوض شده و بخواهيم از لايه اي نزديك تر به هسته e جداكنيم كه در اين حالت مجبوريم با صرف انرژي بيشتري عمل يونش الكترون را انجام دهيم.

ب ) اگر بخواهيم الكترون را از يك آرايش الكتروني پايدارتر جداكنيم ، اين مي تواند باعث بروز جهش كوچك در انرژي يونش شود ( مثال در اتم اكسيژن كه بين  و  جهش كوچك انرژي دارد ).

روند تغييرات انرژي يونش در دوره وگروه جدول تناوبي

در يك دوره از چپ به راست انرژي نخستين يونش افزايش مي يابد در يك دوره تعداد لايه هاي الكتروني ثابت است ولي از چپ به راست  نيروي جاذبه   هسته بر روي الكترون هاي لايه ظرفيت  افزايش مي يابد بنابراين الكترونهاي لايۀ ظرفيت با شدت بيشتري توسط هسته جذب مي شوند و جدا كردن الكترون سخت تر خواهد شد. در يك گروه از بالا به پايين تعداد لايه هاي الكتروني افزايش مي يابد بنابراين فاصلۀ هسته تا الكترونهاي لايه ظرفيت بيشتر شده و جدا كردن الكترون از اتم ساده تر خواهد شد يعني انرژي يونش كمتر مي شود. آرايش الكتروني  اكسيژن   به     3P4     ختم ميشود كه اوربيتال هاي  P   چهار الكترون دارد  و ناپايدار مي باشد و جدا كردن الكترون آسان تر است.

نكته: در بين تمام عناصر هليم كه  اولين عنصر گروه ۱۸ است بيشترين IE1 و  سزيم Cs كه در پايين گروه يك قرار دارد كمترين انرژي نخستين يونش را دارد. آرايش الكتروني نيتروژن به     3P3  ختم ميشود كه اوربيتالهاي P  نيمه پر هستند و پايدار مي باشد و جدا كردن الكترون سخت تراست. در اين پست از سايت جم شيمي به بررسي روند تغييرات انرژي يونش در دوره و گروه جدول تناوبي عناصر مي پردازيم. آرايش الكتروني بريليم   Be    پايدار است چون در لايه ظرفيت خود  2 الكترون دارد و كاملا پر است4Be : 1S2   / 2S2.  اما آرايش الكتروني بور  Bبه 3P1    ختم مي شودكه ناپايدار است و جدا كردن الكترون راحت تر است.   نكته : در مورد افزايش انرژي نخستين يونش در يك دوره از چپ به راست دو  استثناء وجود دارد.

براي مشاهده اين آموزش بخش دوم شيمي دوم دبيرستان به ادامه مطلب مراجعه كنيد.  يا چرا انرژي نخستين يونش  بور  B     از  بريليم   Be    كمتر است ؟. 1 ) انرژي نخستين يونش گروه 13  از انرژي نخستين يونش گروه 2 كمتر است ؟. 2) انرژي نخستين يونش گروه 16  از انرژي نخستين يونش گروه 15 كمتر است؟.                                            5B : 1S2   /  2S2  ,  2P1.    چون   آرايش الكتروني نيتروژن نسبت به اكسيژن پايدار تر است.    چون   آرايش الكتروني بريليم  نسبت به بور پايدار تر است.

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۹ دى ۱۴۰۰ساعت: ۱۲:۲۵:۰۳ توسط:ستار يكتا موضوع:

حديث ثقلين - حديث ثقلين و عصمت

آراي دانشمندان فريقين دربارة اهل بيت(ع) در حديث ثقلين

در پاسخ فرمود: «تَسأَلِينِي عَن أَحَبِّ النَّاسِ كَانَ إِلَى رَسُولِ الله صَلَّى اللهُ عَلَيهِ، وَزَوجٌ أَحَبُّ النَّاسِ كَانَ إِلَى رَسُولِ اللهِ، لَقَد رَأَيتُ عَلِيّاً وَفَاطَمَةَ وَحَسَناً وَحُسَينَا جَمَعَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ بِثَوبٍ عَلَيهِم ثُمَّ قَالَ: اللَّهُمَّ هَؤُلاَءِ أَهلُ بَيتِي وَحَامَّتِي فَأذهِب عَنهُمُ الرِّجسَ وَطَهِّرهُم تَطهِيراً: عايشه گويد: گفتم يا رسول‌اللَّه! أنَا مِن أهلِكَ؟ قَالَ تنحي فَإنَّكِ إِلَي خَيرٍ: يعني از من دربارة كسي سؤال مي‌كني كه محبوب‌ترين مردم نزد پيامبر(ص) بود و از كسي مي‌پرسي كه همسر محبوب‌ترين مردم نزد رسول خدا(ص) بود.

اكثر محدّثان اهل تسنّن آن را صحيح و متواتر دانسته‌اند؛ مثلاً احمد بن حنبل از پيامبر خدا(ص) با اسناد به زيد بن ارقم، صحابي معروف، چنين نقل كرده است كه زيد مي‌گويد: پيامبر خدا(ص) در غدير خُم، ايراد خطبه نمود و پس از حمد و ثناي الهي و پند و اندرز به حاضران، فرمود: «أَلاَ يَا أَيُّهَا النَّاسُ، إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ يُوشِكُ أَنْ يَأْتِيَنِي رَسُولُ رَبِّي عَزَّ وَجَلَّ، فَأُجِيبُ، وَإِنِّي تَارِكٌ فِيكُمْ ثَقَلَيْنِ، أَوَّلُهُمَا كِتَابُ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ فِيهِ الْهُدَى وَالنُّورُ، فَخُذُوا بِكِتَابِ اللهِ تَعَالَى، وَاسْتَمْسِكُوا بِهِ، فَحَثَّ عَلَى كِتَابِ اللهِ، وَرَغَّبَ فِيهِ.

از اين رو، در لسان مبارك پيامبر خدا (ص) «اهل البيت» به معناي كاربرد شرعي در  نمونة اعلاي شايستگي انتساب به بيت نبوّت تنها بر افرادي خاص تطبيق شده است و به صورت اصطلاح درآمده است، به گونه‌اي كه هرگاه كلمة «اهل بيت» (و گاهي با افزودن كلمة «عترت») به كار مي‌رود، همين افراد به ذهن متبادر مي‌شوند؛ مانند «كِتَاب اللَّهِ وَ عِترَتِي اَهل بَيتِي» در حديث ثقلين، «مَثَلُ اَهلُ بَيتِي كَمَثَلِ سَفِينَةِ نُوحٍ» در حديث سفينه، «اللَّهُمَّ هَؤُلاَءِ أَهلُ بَيتِي» در احاديث مباهله و كساء، «اَهُلُ بَيتِي أَمَانٌ لِاُمَّتِي.

 

حضور و عصمت امام عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف از نگاه اهل سنّت با تكيه بر حديث ثقلين مقاله

روايت پيش‌گفته با الفاظ ديگر در فضائل‌الصحابة از زيدبن‌ثابت اين‌گونه نقل شده است: «حدثنا عبد اللَّهِ حدثني أبي ثنا الأَسْوَدُ بن عَامِرٍ ثنا شَرِيكٌ عَنِ الرُّكَينِ عَنِ الْقَاسِم بن حَسَّانَ عن زَيدِ بن ثَابِتٍ قال: "قال رسول اللَّهِ: إنّي تَارِكٌ فِيكُمْ خَلِيفَتَينِ كِتَابُ اللَّهِ حَبْلٌ مَمْدُودٌ ما بين السَّمَاءِ وَ الأَرْضِ أو ما بين السَّمَاءِ إلي الأَرْضِ و عترتي أَهْلُ بيتي وَ إِنَّهُمَا لَنْ يتَفَرَّقَا حتي يرِدَا عَلَيَّ الْحَوْضَ": زيدبن‌ثابت مي‌گويد: "رسول خدا فرمود: من دو چيز را به‌عنوان جانشين در ميان شما مي‌گذارم: يكي كتاب خدا، ريسمان كشيده‌شده در ميان آسمان و زمين، و ديگري عترت اهل‌بيت من است و اين دو تا هنگامي كه بر حوض كوثر بر من وارد مي‌شوند، هرگز از هم جدا نمي‌شوند"» (احمدبن‌حنبل، 1403، ج2، ص603؛ الطبراني، 1404، ج5، ص153).

برخي از مفسران اهل سنت و همۀ مفسران شيعه اين نظر را نقد كرده‌اند كه اگر منظور از اهل‌بيت در اين آيه همسران پيامبر باشد، مناسب بود كه همانند عبارات قبل و بعد، كه خطاب به آن به صورت جمع مؤنث است، در آيۀ ﴿إنَّما يُريدُ اللّه لِيَذْهَب عَنْكُمُ الرِّجْسَ أهْلَ الْبَيْت وَ يُطهِرَكُمْ تَطْهيراً﴾ خداوند به جاي ﴿عَنْكُم وَ يُطَهّركُم﴾ مي‌فرمود: ﴿عَنْكُنَّ وَ يُطَهِّرَكُنّ﴾؛ در حالي كه چنين نيست و خطاب در اين آيه به صورت جمع مذكر ﴿عَنْكُمْ وَ يُطهّركُمْ﴾ است و اين نشان مي‌دهد كه گفتار اين گروه درست نيست (طباطبايي، 1417، ج6، ص310؛ طوسي، بي تا، ج8، ص341). از آن جهت كه تا قيامت، انسان در كرۀ زمين وجود دارد و قرآن نيز بقا و استمرار دارد، بنابر محتواي حديث شريف، يك نفر از اهل‌بيت(ع) كه همانند قرآن از خطا مبرّاست، ‌بايد در كنار قرآن باشد تا مردم را در مشكلاتشان راهنمايي كند و آن‌ها را با اطاعت از خويش و قرآن به رستگاري برساند؛ پس تا روز قيامت و در هر زماني مي‌بايست يك رهبر معصوم از اهل‌بيت و عترت(ع) وجود داشته باشد.

 

منبع


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۸ دى ۱۴۰۰ساعت: ۰۶:۱۶:۵۵ توسط:ستار يكتا موضوع: